07 listopadu 2010

Trdelníky

Rozpis těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky cukru
  • 20 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
Na obalení:
  • 100 g sekaných ořechů
  • 50 g cukru krupice
  • špetka skořice
  • bílek na potření

Postup:
Z poloviny vlažného mléka, cukru a droždí uděláme kvásek a necháme zkynout. Mouku smícháme se solí, přidáme vlažné máslo, žloutky, zkynutý kvásek a druhou polovinu mléka. Vypracujeme těsto a necháme nakynout. Zkynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na 17-20 kousků. Z každého dílku vyválíme proužky cca 25 cm dlouhé, které navineme na trubičky. Mezi proužky necháme malé mezery. Trubičky zlehka poválíme na pomoučněném vále, proužky se zploští a vyplní mezery. Trdelníky necháme vykynout. Po nakynutí natřeme rozšlehaným bílkem a obalíme ve směsi ořechů, cukru a skořice. Vložíme na plech s pečící fólií nebo papírem a pečeme při 160 - 170°C dozlatova. Po vychladnutí sejmeme z trubiček. Trubičky nemažeme, trdelníky jdou dobře stahovat.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání