Rozpis těsto:
- 300 g hladké mouky
- 40 g másla
- 2 žloutky
- 2 lžičky cukru
- 20 g droždí
- 200 ml mléka
- 1/2 lžičky soli
Na obalení:
- 100 g sekaných ořechů
- 50 g cukru krupice
- špetka skořice
- bílek na potření
Postup:
Z poloviny vlažného mléka, cukru a droždí uděláme kvásek a necháme zkynout. Mouku smícháme se solí, přidáme vlažné máslo, žloutky, zkynutý kvásek a druhou polovinu mléka. Vypracujeme těsto a necháme nakynout. Zkynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na 17-20 kousků. Z každého dílku vyválíme proužky cca 25 cm dlouhé, které navineme na trubičky. Mezi proužky necháme malé mezery. Trubičky zlehka poválíme na pomoučněném vále, proužky se zploští a vyplní mezery. Trdelníky necháme vykynout. Po nakynutí natřeme rozšlehaným bílkem a obalíme ve směsi ořechů, cukru a skořice. Vložíme na plech s pečící fólií nebo papírem a pečeme při 160 - 170°C dozlatova. Po vychladnutí sejmeme z trubiček. Trubičky nemažeme, trdelníky jdou dobře stahovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat