22 srpna 2010

Medovník se zakysanou smetanou



Rozpis těsto:
  • 450 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g hery
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžička sody
Krém:
  • 1 svařené salko
  • 1 máslo
       400 g zakysané smetany 18 %

Postup:
Všechny ingredience mimo mouky dáme do kotlíku a šleháme ve vodní lázni. Když hmota mírně zkaramelizuje, odstavíme a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Zchladlou hmotu zapracujeme do mouky. Propracujeme v hladké těsto, které rozdělíme na 6 dílů. Vyválíme na pláty a vykrojíme kola (vyvaluji na pečícím papíru a vykrajuji pokličkou). Těsto dobře sypeme moukou, aby se nelepilo.  Placky pečeme při 170°C cca 3 minuty dozlatova a necháme vychladnout. Zbytek těsta 30- 50 g upečeme zvlášť, po upečení a vychladnutí nastrouháme a smícháme se stejným množstvím strouhaných ořechů.
Svařené salko ušleháme se změklým máslem na krém. 1. placku pomažeme krémem, 2. placku pomažeme zakysankou a střídáme. Strana a vrch medovníku potřeme krémem, posypeme drobečky s ořechy a dozdobíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...