09 června 2010

Větrníky se šlehačkou a jahodami

Rozpis:
  • 300 ml vody
  • 100 g hery
  • 170 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • špetka soli
Pudinkový krém:
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 80 g cukru
  • 250 ml šlehačky
Šlehačkový krém:
  • 250 ml šlehačky
  • 1 ztužovač
    šlehačky
  • cukr podle chuti
  čerstvé jahody

Postup:
Na plotýnku dáme kastrol s vodou. Přidáme heru, sůl, po rozpuštění hery přisypáváme za stálého míchání polohrubou mouku. Mícháme a vaříme až se těsto nelepí na kastrol ani vařečku. Odstavíme z plotýnky a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Do zchladlého těsta přidáváme vejce za stálého míchání - nejlépe šlehat ručním šlehačem. Z hladkého těsta děláme malé hromádky na plech s pečícím papírem. Můžeme je dělat i cukrářským sáčkem s trubičkou. Větrníčky děláme dál od sebe a malé - hodně nabydou. Pečeme v troubě vyhřáté na  200 °C. Prvních 8 minut troubu neotvíráme. Potom zmírníme troubu na 190°C a dopékáme. Jeden větrník si na zkoušku rozkrojíme, abychom zkusili jsou-li propečené. Upečené vlažné větrníky rozkrojíme.
Z mléka, pudinkového prášku a cukru si uvaříme pudink. Necháme vychladnout, sebereme škraloup, pudink přendáme do mísy, promícháme a zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku. Tento krém dáme na spodek rozkrojeného větrníku. Potom ušleháme šlehačku se ztužovačem a popřípadě osladíme moučkovým cukrem. Ušlehanou dáme cukrářským sáčkem na pudinkový krém, ze stran vložíme kousky čerstvých jahod a přiklopíme vrchní díl větrníku. Navrch posypeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...