02 dubna 2010

Velikonoční beránek



Rozpis:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 250 g cukru
  • 6 vajec
  • 250 ml méka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g proslazeného ovoce
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 50 g alginátových kuliček
  • z 1/2 citronu kůru a šťávu

Postup:

Utřeme máslo, cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou šťávu. Do odvážené mouky zamícháme prášek do pečiva, nakrájené proslazené ovoce, sekané ořechy, rozinky, posekanou čokoládu, strouhanou citronovou kůru a alginátové kuličky. Do utřené hmoty vmícháme mouku s mlékem a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto přendáme do dobře vymazaných a přesátou strouhankou vysypaných forem. Z tohoto množství je beránek (1 1/4 litru), slepička (150 ml ) a zajíček (250 ml). U všech forem jsou měřeny spodní díly. Do forem dáme těsto do roviny spodního dílu a jak těsto nabyde, vyplní se díl vrchní. Pečeme při teplotě cca 160°C. Po 30 minutách vrchní díly forem odklopíme aby zezlátl i vrchní díl. Beránka jsem pekla cca hodinu 15 minut a formu jsem odklopila cca po 50 minutách. Upečené figurky vyklopíme na rošt vychladnout. Vychladlé pocukrujeme, nebo zdobíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání