19 dubna 2010

Pražské koláče



Rozpis těsto:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g majolky
  • 4 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • sůl
  • vejce na potření
Drobenka:
  • 120 g cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • skořice
Krémy:
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 200 g cukru
  • 2 žloutky
  • 400 ml šlehačky
  • 100 g másla
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 200 g tvarohu ve vaničce
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto, dobře vypracujeme a dáme kynout. Zkynuté těsto rozdělíme na sedm dílů, uděláme bochánky a přendáme na plech s pečícím papírem. Bochánky zmáčkneme na cca 2 cm placky, pomažeme vejcem, posypeme drobenkou a necháme chvíli nakynout. Upečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Necháme na mřížce vychladnout.
Do kastrolku si dáme 400 ml mléka, ve zbytku mléka rozšleháme žloutky a pudink. Do vařícího mléka vsypeme cukr a přilijeme rozmíchaný pudink se žloutky a za stálého míchání uvaříme. Hotový pudink za občasného zamíchání necháme zchladnout. Ušleháme si šlehačky se ztužovači.
1. krém: Navážíme z vychladlého pudinku 200 g, přidáme tvaroh, vyšleháme, přidáme cca 1/3 z ušlehaných šlehaček a opatrně zamícháme.
2.krém: Zbytek pudinku dáme do mísy, zašleháme změklé máslo a vmícháme zbylou šlehačku.
Koláče v polovině rozkrojíme a plníme uvedenými náplněmí. Tvarohovou náplní jsem naplnila tři a pudinkovou čtyři koláče. Jsou dost plněné - máme je tak rádi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...