16 dubna 2010

Domácí tlačenka



Rozpis:
  • 1.30 kg vařeného vepřového masa
  • 0.70 kg vařených vepřových jazyků (3 ks)
  • 0.60 kg kůží z vařených vepřových nožiček (5ks)
  • 1,30 l vývaru z nožiček
  • 6 velkých stroužků česneku
  • 3 - 4 lžičky majoránky
  • 1 lžička pepře, sůl
  • 2 obaly na tlačenku (10 cm)


Postup:
Vepřové nožičky dobře očistíme, omyjeme a dáme vařit. Necháme chvilku povařit, vodu slijeme a toto opakujeme ještě jednou. Při třetím zalití vodou nožičky osolíme a necháme vařit do úplného rozvaření kůží. Nožičky obereme a umeleme. Vepřové jazyky opereme, ořežeme nevzhledné maso, vložíme do teplé osolené vody a vaříme do změknutí. Vepřové plecko také opereme a dáme vařit do teplé osolené vody. Můžeme vařit spolu s jazyky, ale ty se budou vařit déle. Jazyky po uvaření sloupneme ( bílý povlak) . Všechno vařené maso nakrájíme na kostky, vložíme do velké mísy (kastrolu) a přidáváme ostatní ingredience. Umleté kůže z nožiček vložíme do vývaru z nich a chvíli povaříme. Pokud máme menší množství vývaru, přidáme vývar z masa ( bez tuku). Majoránku a česnek spaříme naběračkou horkého vývaru - pro zjemnění. Do mísy k nakrájenému masu přilijeme mleté kůže s vývarem, přidáme spařený česnek s majoránkou, pepř a podle chuti dosolíme. Teplé plníme do tlačenkových obalů . Oba konce obalu obtočíme potravinářským provázkem, pevně zavážeme na uzle, přehneme obal a opět pevně zavážeme na uzle. Tlačenky necháme vychladnout do druhého dne. Není potřeba je povařit ve vodě, proto musí být maso měkké.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...