Rozpis:
- 350 g hladké mouky
- 250 g hrubé mouky
- 150 g másla
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 5 žloutků
- 1 kostka droždí
- 150 - 170 ml mléka
- 1 lžička soli
- citronová kůra
- 100 g rozinek
vejce na potření
sekané mandle nebo ořechy na posypání
Postup:
Z vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout. V mouce rozmícháme sůl, strouhanou citronovou kůru a cukry, přidáme vlažné rozehřáté máslo, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Zamícháme oprané, přebrané rozinky a necháme na teplém místě kynout. Nakynuté těsto dáme na pomoučněný vál, rozdělíme na polovinu vyválíme dva kulaté bochníky, vložíme na plech s pečícím papírem a necháme opět nakynout. Potom nožem nakrojíme kříž asi 2 cm hluboko, mazance pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi nebo ořechy a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat