31 března 2010

Mazanec

Rozpis:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 150 g másla
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 žloutků
  • 1 kostka droždí
  • 150 - 170 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • citronová kůra
  • 100 g rozinek

vejce na potření
sekané mandle nebo ořechy na posypání

Postup:

Z vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout. V mouce rozmícháme sůl, strouhanou citronovou kůru a cukry, přidáme vlažné rozehřáté máslo, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Zamícháme oprané, přebrané rozinky a necháme na teplém místě kynout. Nakynuté těsto dáme na pomoučněný vál, rozdělíme na polovinu vyválíme dva kulaté bochníky, vložíme na plech s pečícím papírem a necháme opět nakynout. Potom nožem nakrojíme kříž asi 2 cm hluboko, mazance pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi nebo ořechy a ve středně vyhřáté troubě upečeme.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání