20 ledna 2010

Buchty


 
Rozpis:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 120 - 150 g cukru
  • 7 lžic oleje
  • 1 kostka droždí
  • 2 žloutky
  • asi 550 - 600 ml mléka
  • 1 rovná lžíce soli
  • citronová kůra
Náplň:
Tvarohová, maková, povidlová,....

Postup:
Nejprve si rozdrobíme kostku droždí do půl hrnku vlahého mléka s lžící cukru a necháme kynout. V míse smícháme mouku se solí, přidáme cukr, žloutky, olej, citronovou kůru a zkynutý kvásek. Pokud máme zchladlé vařené brambory, můžeme přidat jemně nastrouhanou větší bramboru. Přiléváme vlažné mléko podle potřeby a zaděláme nepříliš tuhé těsto, které dobře vypracujeme. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Dobře vykynuté těsto přidáváme po částech na vál, krájíme na čtverečky a plníme libovolnou náplní. Pekáč si dobře vymažeme rozehřátým máslem s herou (1 : 1). Buchty dáváme mírně od sebe a dobře promažeme, aby se neslepily. Necháme opět trochu vykynout a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zlatava. Upečené necháme mírně vychladnout a vyklopíme na mřížku. Já peču buchty v remoskových miskách - máme rádi krajové.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání