06 listopadu 2009

Staročeské perníčky


Rozpis:
  • 400 g celozrnné mouky
  • 100 g hery
  • 100 g cukru
  • 5 lžic medu
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 70 g mletých ořechů
  • 1 lžičku kakaa
  • 1 vrchovatou lžičku perníkového koření
  • 2 necelé lžičky sody

Postup:
Na vál dáme mouku, cukr, ořechy, koření, kakao, vejce a žloutky, vlažné rozehřáté máslo, teplý med a sodu rozpuštěnou ve lžíci mléka. Zaděláme a propracujeme. Těsto necháme alespoň 2 dny v chladnu odležet. Po odležení vykrajujeme perníčky a pečeme při teplotě 180°C. Vychladlé plníme ochucenými švestkovými povidly, poléváme cukrovou nebo čokoládovou polevou a zdobíme. Dala jsem mouku celozrnnou žitnou a špaldovou - od každé polovinu. Perníčky lze péci také z hladké mouky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání