29 března 2013

Velikonoční linecké

Rozpis:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo hery
  • 100 g cukru moučky
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto a vložíme do chladničky odležet (nejlépe do druhého dne). Potom těsto rozválíme na plát cca 3mm silný, vykrajujeme tvary a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C. Zchladlé slepujeme marmeládou a necháme do druhého dne zatuhnout. Poléváme tukovými nebo cukrovými polevami a dozdobíme.



Velikonoční přání

17 března 2013

Plněné žemličky

Rozpis:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 125 ml oleje
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 velká vařená brambora
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • vejce na potření
  • na posypání mák, sezam,...
Náplň 1.:
  • 200 g lučiny
  • 50 g strouhané goudy
  • 50 g trvanlivého salámu
  • jarní cibulka, sůl, pepř
Náplň 2.:
  • 200 g lučiny
  • 50 g strouhané goudy
  • česnek, sůl, chilli omáčka
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme klasické kynuté těsto a po vykynutí rozválíme na plát cca 1 cm silný. Z plátu vykrajujeme malá kolečka, vkládáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Necháme cca 10 minut nakynout a upečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Po vychladnutí rozkrojíme a plníme náplněmi. Můžeme dozdobit zeleninou.
Náplně lze použít podle vlastní chuti, já jsem dělala náplně z doma vyrobené lučiny.
Inspirace: Ekuchařka - upraveno.



15 března 2013

Velikonoční bonboniéra

Bonboniéra pro koledníky.



Bílá čokoládová vajíčka


Rozpis:
  • 150 g bílé čokolády
  • želé bonbóny - barevné
Postup:
Bílou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Do formičky vlijeme lžičku čokolády a rozetřeme ji štětečkem i po stranách. Vložíme do chladničky ztuhnout. Do formičky na ztuhlou čokoládu vložíme malé kousky barevného želé a zalijeme bílou čokoládou. Formu vložíme opět do chladničky a po zatuhnutí vymačkáme vajíčka z formiček.

Karamelová vajíčka

Rozpis:
  • 150 g karamelové polevy
  • 6 lžic strouhaných oplatek
  • 3 lžíce likéru Rumové pralinky
Postup:
Tatranku nebo podobnou oplatku nastrouháme a smícháme s likérem. Karamelovou polevu rozpustíme ve vodní lázni. Nalijeme lžičku tekuté polevy do forničky a rozetřeme štětečkem i po stranách formičky. Potom vložíme do chladničky ztuhnout. Naplníme formičky připravenou náplní a zakončíme karamelovou polevou. Opět vložíme do chladničky a po ztuhnutí vymačkáme vajíčka z formiček.

Vajíčka z hořké čokolády

Rozpis:
  • 150 g hořké čokolády
  • celé mandle
Postup:
Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Lžičku čokolády nalijeme do formičky a rozetřeme štětěčkem i po stranách formičky. Vložíme zatuhnout do chladničky. Na zatuhlou čokoládu položíme celou neloupanou mandli a zalijeme čokoládou. Po zatuhnutí v chladničce vymačkáme z formy.

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...