15 ledna 2017

Švestkový koláč pečený na talíři

Rozpis:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 ml vlažného mléka
  • 50 g hery
  • 30 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 11 g droždí (1/4 kostky)
  • špetka soli
Drobenka:
  • 70 g hrubé mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • kompotované nebo čerstvé švestky
  • keramický talíř 30 cm
Postup:
Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme částí vlažného mléka s rozmíchaným cukrem a kvásek necháme vzejít. Do kvásku přidáme zbytek mléka, žloutky, rozpuštěnou vlažnou heru a špetku soli. Vypracujeme středně tuhé těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Potom rozválíme na plát 5 mm silný. Dnem vzhůru na plát položíme keramický talíř a rádýlkem objedeme jeho okraje. Talíř otočíme, položíme na něj vykrojené těsto a necháme ho ještě chvilku na teplém místě nakynout. Připravené těsto poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 35-40 minut.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání