Rozpis:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 ml vlažného mléka
- 50 g hery
- 30 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 11 g droždí (1/4 kostky)
- špetka soli
Drobenka:
- 70 g hrubé mouky
- 70 g cukru krupice
- 60 g másla
- kompotované nebo čerstvé švestky
- keramický talíř 30 cm
Postup:
Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme částí vlažného mléka s rozmíchaným cukrem a kvásek necháme vzejít. Do kvásku přidáme zbytek mléka, žloutky, rozpuštěnou vlažnou heru a špetku soli. Vypracujeme středně tuhé těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Potom rozválíme na plát 5 mm silný. Dnem vzhůru na plát položíme keramický talíř a rádýlkem objedeme jeho okraje. Talíř otočíme, položíme na něj vykrojené těsto a necháme ho ještě chvilku na teplém místě nakynout. Připravené těsto poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 35-40 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat