18 září 2013

Tvarohová zebrovka

Rozpis těsto:
  • 100 g hery
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 230 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • máslo nebo tuk na vymazání formy
Náplň:
  • 4 vaničky tvarohu (1 kg)
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 150 ml mléka
  • 60 g vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu Gustin
Postup:
V míse ušleháme změklou heru, vejce, cukr, špetku soli a nakonec vešleháme mouku. Těsto rozprostřeme rukou do rozvírací dortové formy, kterou jsme důkladně vymazali máslem nebo tukem. Na bocích těsto vytáhneme zhruba do poloviny výšky formy.
Připravíme si náplň: smícháme tvarohy, zakysanku, cukry, vejce a nakonec mléko spolu s rozmíchaným pudinkem. Náplň rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme přesáté kakao. Do každé náplně si dáme lžíci, kterou budeme střídavě vkládat světllý a tmavý krém na střed těsta ve formě. Pokud je krém hustší, klepneme formou o pracovní desku, aby se náplň stejnoměrně rozprostřela po celé ploše formy.
Formu vložíme do horkovzdušné trouby vyhřáté na 175°C a pečeme cca 1 hodinu. Propečení zkusíme špejlí. V klasické troubě pečeme cca na 190°C. Po vyjmutí z touby necháme asi 10 minut chladnout, potom odstraníme obruč formy. Krájíme až po úplném vychladnutí.
Inspirace: U rybičky





Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání