07 května 2010

Marlenka


Rozpis těsto:
  • 100 g hery
  • 250 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce sody
  • 1 lžička octa
  • 3 vejce
  • 700 g hladké mouky

Krém:
  • 250 g másla
  • 250 g svařeného salka
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 50 g mletých ořechů na posyp

Postup:
V hrnečku smícháme sodu s octem. Ve šlehacím kotlíku (hrnci) vymícháme máslo, med, cukr, přidáme sodu s octem a opět dobře zamícháme. Směs s kotlíkem dáme na oheň do kastrolu s vařící vodou a  mícháme. Za stálého míchání přidáváme vejce. Když směs začne pěnit a změní barvu do hnědava, vyndáme z horké vody. Na vál si dáme mouku a částečně vychladlou směs do ní zapracujeme. Hladké těsto necháme přikryté na teplém místě hodinu odstát. Po hodině odebereme kousek těsta (asi 30 g) a zbytek těsta rozdělíme na 5 částí. Jednotlivé části těsta rozválíme na pečícím papíru na placky velikosti 38 x 22 cm, rozválíme i kousek odloženého těsta ( to použijeme později podle návodu) a dáme péct.
Na krém si uvaříme z mléka a pudinkového prášku nesladký pudink a necháme vychladnout. Plechovku salka vaříme zcela potopenou asi 2,5 hodiny. Necháme vychladnout. Ušleháme změklé máslo s 250 g salka, přidáme pudink a vyšleháme. Krém natíráme na zchladlé placky a skládáme je na sebe. Poslední placku potřeme i na povrchu a posypeme 30 g nastrouhaného kousku placky smíchané s 50 g ořechů. Můžeme ještě dozdobit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Briošky s čokoládou

  Rozpis: 500 g hladké mouky 80 g cukru krupice 80 g másla 2 vejce 250 ml vlažného mléka 20 g droždí 3/4 lžičky soli 80 g Čokofloků žloutek ...